Achtergrond

Na de behandeling van kanker kan lymfoedeem voorkomen. Bij lymfoedeem is er een ongewone ophoping van lymfevocht in een lichaamsdeel, vaak een arm of been. Zo krijgt, na behandeling van borstkanker, 20% van de patiënten in Nederland last van lymfoedeem.

Lymfoedeem ontstaat als de lymfevaten het vocht niet meer goed kunnen afvoeren, omdat de lymfevaten bijvoorbeeld beschadigd zijn. Lymfoedeem gaat niet over en er bestaan (nog) geen behandelingen om het op te lossen. Er bestaan wel verschillende behandelingen om klachten te verminderen, zoals het dragen van een steunkous of lymfedrainage therapie.

In dit onderzoek kijken we of een operatie, de lymfoveneuze anastomose (LVA), werkt. Het doel van het onderzoek is om te kijken of lymfechirurgie de kwaliteit van leven verhoogt en of het uiteindelijk goedkoper is dan een ‘nep’ operatie (sham-operatie).

Binnen dit onderzoek worden de patiënten geloot voor één van de twee behandelgroepen:

Groep A: deze groep krijgt de LVA-operatie. Zie voor meer informatie de pagina LVA-groep.

Groep B: deze groep krijgt de ‘nep’ operatie (sham-operatie). Tijdens de ingreep wordt er gedaan alsof er een LVA-operatie wordt gedaan, maar gebeurt dit niet. Zie voor meer informatie de pagina sham-groep.

Voor dit onderzoek hebben wij in totaal 110 patiënten nodig die willekeurig verdeeld zullen worden over beide behandelgroepen: 55 patiënten in groep A en 55 patiënten in groep B. Zowel mannen als vrouwen met lymfoedeem van de arm of het been kunnen deelnemen.